Pengaruh Konsentrasi Tepung Rumput Laut Caulerpa Sp Dalam Pakan Buatan Terhadap Pertumbuhan Ikan Bandeng (Chanos Chanos)

  • Magfiratun Magfiratun Fakultas Pertanian, Universitas Muhammadiyah Makassar
  • Rahmi Rahmi Fakultas Pertanian, Universitas Muhammadiyah Makassar
  • Nur Insana Salam Fakultas Pertanian, Universitas Muhammadiyah Makassar
  • Syawaluddin Soadiq Fakultas Pertanian, Universitas Muhammadiyah Makassar
  • Rahmi Rahmi Fakultas Pertanian, Universitas Muhammadiyah Makassar
  • Andi Chadijah Fakultas Pertanian, Universitas Muhammadiyah Makassar

Abstract

Caulerpa sp is a group of green algae, thallus (branches) in the form of sheets, rods and spheres, soft to hard and siphonous structure. Caulerpa is one of the seaweed commodities that has been used by the community directly as food in the form of fresh vegetables and vegetables. Caulerpa sp has a fairly high nutritional content, including 0.77% fat, 5.99% protein, 4.12% water, 60.54% ash, 16% crude fiber. These nutrients can be used as raw materials in the manufacture of feed. This study aims to determine the effect of the concentration of Caulerpa sp flour in artificial feed on the growth of milkfish (Chanos chanos). The experimental design in this study was a completely randomized design (CRD) with 4 treatments, namely: A. 10% Caulerpa sp, B. 15% Caulerpa sp, C. 20% Caulerpa sp, and D (Control). each treatment was tested with 3 replications. The results of this study indicate that the addition of caulerpa sp flour with a concentration of 20% (C) can provide the best growth of 2.20 grams of milkfish

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abdel-Tawwab, M., Mohammad, H.A., Yassir, A.E.K., Adel, M.E.S. 2010. Effect of dietary Protein Level, Initial Body Weight, and Their Interaction on the Growth, Feed Utilization, and Physiological Alterationsof Nile Tilapia (Oreochromis niloticus (L). Aquaculture. 298 : 267-274.

Afrianto, E dan E. Liviawaty. 2005. Pakan Ikan. Kanisius. Yogyakarta.

Anggraini, Abdulgani. 2013. Pengaruh pemberian pakan alami dan pakan buatan terhadap pertumbuhan ikan betutu (Oxyeleotris marmorata) pada skala laboratorium. Jurnal sains, 2 (1): 2337-3520

Badan Standardisasi Nasional (BSN). 1999. Produksi Benih Ikan Nila Hitam (Oreochromis niloticus Bleeker) Kelas Benih Sebar. SNI 7550:2009. 13 hlm.

Kordi KMGH. 2009. Budidaya perairan. Citra Ditya Bakti. Bandung.

Efeendie. M. I. 2002. Biologi Perikanan. Yayasan Pustaka Nusatama. Bogor.

Pattama R dan Anong C. 2006. Nutritional evaluation of tropical green seaweeds Caulerpa lentillifera and Ulva reticulate.

Winarno, F. G. (2008). Ilmu Pangan dan Gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama

Novianti, Nur. A.U., Sutla. B. 2022. Pengaruh Berbagai Konsentrasi Anggur Laut Caulerfa lentillirea Pada Pakan Terhadap Pertumbuhan Ikan Nila. J. of Aquac. Environment Vol 4(2) 45-49, Juni 2022. DOI: 10.35905/Jae.v4(2.1523).

Pamijati. 2009. Pengaruh ekstrak daun selasih (Ocimum basilicum linn) terhadap mutu kesegaran ikan bandeng selama penyimpanan dingin (Chanos chanos forsk. Skripsi. Semarang: Universitas Di Penorogo. Sudrajat, A.2008. Budidaya 23 Komoditas LautMenguntungkan. Penebar Swadaya. Jakarta.

Priyadi, A., Azwar, Z. I., Subamia, I.W. dan Hem, S. 2008. Pemanfaatan Maggot sebagai Pengganti Tepung Ikan dalam Pakan Buatan untuk Benih Ikan Balashark (Balanthiocheilus Melanopterus Bleeker). Balai Besar Pengembangan Ikan Hias. Depok.

Putri, Nadisa Theresia. 2017. Potensi Penggunaan Rumput Laut Caulerpa Lentillifera Sebagai Bahan Baku Pakan Ikan Nila Oreochromis Niloticus. Insitut Pertanian Bogor. Bogor.

Rameshkumar S, Ramakritinan CM, Yokeshbabu M. 2013. Proximate composition of some selected seaweeds from Palk bay and Gulf of Mannar, Tamilnadu, India. Asian Journal of Biomedical and Pharmaceutical Sciences 3:1-5.

Setthamongkol P, Tunkijjanukij S, Satapornvanit K, Salaenoi J. 2015. Growth and nutrients analysis in Marine Macroalgae. Kasetsart J 49:211-218.

Solin N. 2019. Pemnafaatan Tepung Anggur Laut (Caulerpa lentillifera) dalam Pakan Terhadap Pertumbuhan dan Kelangsung Hidup Benih ikan Bandeng (Chanos chanos). Thesis Fakultas Kelauatan dan Perikanan Universitas Syiah Kuala Banda aceh. Aceh.

Suprayudi MA. 2010. Pengembangan Penggunaan Bahan Baku Lokal untuk Pakan Ikan/Udang: Status Terkini dan Prospeknya. Makalah disajikan pada Semi-Loka Nutrisi dan Teknologi Pakan Ikan /Udang. Bogor 26 Okteober 2010. Badan Litbang Kelautan dan Perikanan, KKP bekersama dengan ISPIKANI, Jakarta.

Wong, S. L., L. H. Gao, C. C. Chang and W. Cheng. 2013. The effect of hot-water extract of Sargassum cristaefolium on growth, innate immune responses and resistance of grouper, Epinephelus coiodes. J. Fish. Soc. Taiwan, 40(1): 11-26.

Zulfikar. 2019. Pengaruh Penambahan Anggur Laut (Caulerpa lentillifera) dalam Pakan Terhadap Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Ikan Nila Salin (Oreochromis niloticus, Linn). [Skripsi]. Fakultas Kelautan dan Perikanan. Universitas Syiah Kuala

Published
2024-02-19
How to Cite
Magfiratun, M., Rahmi, R., Salam, N. I., Soadiq, S., Rahmi, R., & Chadijah, A. (2024). Pengaruh Konsentrasi Tepung Rumput Laut Caulerpa Sp Dalam Pakan Buatan Terhadap Pertumbuhan Ikan Bandeng (Chanos Chanos). Samakia : Jurnal Ilmu Perikanan, 15(1), 1-7. https://doi.org/10.35316/jsapi.v15i1.2194
Abstract viewed = 181 times
PDF (Bahasa Indonesia) downloaded = 249 times